#obiceiuriutile: plătiți fără numerar
Cu cardul bancar, puteți plăti rapid, comod și sigur în unitățile comerciale fizice, precum și online.
Achitarea cumpărăturilor cu cardul de plată se efectuează fără utilizarea numerarului, de aceea se mai numește și plată fără numerar sau plată cashless.
Puteți plăti cu cardul în orice unitate comercială (de exemplu, într-o cafenea, supermarket, magazin de îmbrăcăminte, etc.) unde există un terminal de plată, precum și online - în magazinele online și aplicații mobile, unde este preconizată posibilitatea de a plăti cu cardul. Dacă aveți nevoie de numerar, îl puteți retrage oricând de pe cardul dvs. bancar la un bancomat.
Șase motive pentru care plata cu cardul este mai convenabilă decât plata în numerar
- Comoditate și viteză Cu cardul, nu trebuie să pierdeți timp căutând bancnotele potrivite în portofel, așteptând și numărând restul, precum și să aveți de a face cu multe monede mici. Prin urmare, cardul bancar este un instrument mai convenabil pentru plăți zilnice decât numerarul. De asemenea, având un card bancar, puteți sa nu aveți cu dvs. sume mari de bani, dar, în același timp, veți avea mereu ocazia să faceți o achiziție neplanificată necesară.
- Igienă Banii de hârtie fac parte din lista articolelor care conțin un număr mare de microorganisme dăunătoare. De exemplu, pe o bancnotă europeană, în medie, există peste 26 000 de bacterii care pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea umană. Și chiar pe bancnotele noi, există aproximativ 2.400 de microbi, în timp ce un card de plată este folosit doar de dvs. și nu ajunge în mâinile altor persoane.
- Siguranță Dacă v-ați pierdut portofelul cu numerar, recuperarea banilor este aproape imposibilă. Dacă pierdeți cardul, îl puteți bloca imediat, sunând la bancă, iar banii din cont vor rămâne în siguranță.
- Disponibilitate Adesea, utilizarea numerarului este limitată de teritoriul statului în care este emis. Plata cu cardul este disponibilă în toată lumea - atât în Moldova, cât și în străinătate, indiferent de moneda țării în care se face plata. Astăzi, majoritatea magazinelor au terminale de plată, achitarea cu cardul este posibilă şi în magazinele online.
- Management financiar Plătind cu cardul bancar, puteți analiza cu ușurință cheltuielile și vă puteți gestiona finanțele. În acest sens vă ajută serviciul online banking - o aplicație mobilă sau propriul cont pe site-ul băncii dvs., unde puteți verifica starea contului dvs., puteți stabili limite, puteți configura notificări despre tranzacțiile efectuate etc.
- Promoții și recompense Cardul bancar oferă acces la promoții, reduceri și cadouri oferite de bănci și sisteme de plată. Așadar, aflați despre promoțiile actuale și urmăriți știrile băncii dvs. și Mastercard pentru a primi bonusuri plăcute pentru plățile zilnice.
Ce tipuri de carduri există?
Cardul de debit este un card de plată care vă permite să păstrați și să vă gestionați proprii bani în limitele soldului contului la care este atașat. Cardurile de debit sunt cel mai adesea folosite pentru transferurile de salarii, burse, pensii, beneficii etc.
Cardul de credit este un card de plată cu o limită de credit, care vă permite să plătiți cu fonduri bancare. Cu cardul de credit, aveți întotdeauna o sumă suplimentară pentru cheltuieli în cazul achizițiilor neplanificate. De exemplu, ați aflat că telefonul la care visați de mult timp poate fi cumpărat la preț redus. Cu cardul de credit, puteți face acest lucru fără a aștepta salariul.
Toate cardurile pot fi împărțite pe tipuri de deservire: cardurile de plată pot fi standard sau premium (de exemplu, Platinum Mastercard®, World Elite Mastercard®). Indiferent de tipul cardului, fiecare card este un instrument de plată integru, care poate fi folosit pentru a plăti în unități comerciale și online. Cu toate acestea, cardurile premium oferă acces la beneficii speciale. Acestea pot fi bonusuri speciale, reduceri suplimentare, posibilitatea de a folosi serviciile premium în aeroporturi sau șansa de a ajunge la cele mai importante evenimente din lumea sportului, muzicii sau cinematografiei. Puteți afla mai multe despre tipurile de carduri Mastercard aici.
La ce ar trebui să fiți atenți atunci când solicitați emiterea unui card de plată?
- Informați-vă neapărat despre toate condițiile de utilizare a cardului, tarife, comisioane și, totodată, întrebați despre servicii suplimentare (de exemplu, Internet banking, informare prin SMS etc.).
- Citiți cu atenție contractul serviciilor bancare. Acordați o atenție deosebită părții referitoare la siguranță. Care sunt procedurile de securitate existente? Cum și în ce termen trebuie să raportați pierderea sau furtul unui card? Care este responsabilitatea fiecăreia dintre părți în cazul acțiunilor neautorizate cu cardul?
- Alegeți carduri cu cip, deoarece au un nivel de securitate mai ridicat decât cardurile cu bandă magnetică.
- Pentru comoditatea plăților zilnice, vă recomandăm să solicitați un card contactless.
- Nu uitați să întrebați despre lista completă de posibilități și privilegii suplimentare disponibile pentru cardul dvs. Sistemele de plată și băncile oferă clienților acces la programe de fidelitate, diverse promoții, bonusuri etc. De asemenea, rețineți că puteți alege sistemul de plată al cărui card doriți să îl primiți.
Anatomia cardului de plată
Vocabularul de bază al deținătorului cardului bancar
Card bancar - instrument de plată pentru plăți fără numerar în unități comerciale și online.
POS terminal (engl. Point of Sale, adică punct de vânzare) - terminal utilizat pentru plăți fără numerar în unități comerciale.
Tranzacție - orice operațiune cu utilizarea contului bancar.
Bancă emitentă - banca care a emis cardul dvs. de plată.
Bancă acceptantă - banca care asigură plățile cu cardul bancar la un punct de comercial (care deservește un punct comercial). Dacă vorbim, de exemplu, de un supermarket, atunci banca acceptantă este banca care a amplasat și deservește terminalele de plată în acest supermarket.